Fasyal Terapi (Fascial Stretching)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fasya Nedir ?

Fasya, vücuttaki kas, organ, kemik, sinir, eklem gibi yapıları saran; beyaz-şeffaf renkli, sert bağ liflerinden oluşan, esnek bir fibröz dokudur.

Fasya, kollajen ve elastin gibi maddelerden oluşup organları bir ağ gibi ören fibroblast hücrelerden oluşur. Kollajenler dalgalı ve esnektir, büyük çekme-gerilme kuvvetlerine direnebilirler.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1879″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Ayrıca duyusal ve ağrıya duyarlı nöronlarla da iç içe geçmiştir. Bu yüzden  dokular arası iletişimden sorumlu yapı olarak da isimlendirilebilir. Bu yapısı ile insan vücudundaki enerji akışının ileticisi gibidir.

Fasya olmasaydı kaslarımızı kasamayıp hareket açığa çıkaramayacak, organlar hızlıca dağılacak ve kemiklerimiz bir süre sonra ufalanacaktı. Fasya, vücut parçalarını bir arada tutan ve düzenleyen bir  yapıdır. En çok uyarılan ve sisteminizdeki bütün hormonlara karşı hassas olan bir dokudur. Bütün darbe ve şok absorbsiyonlarını  geri teper.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Fasya Ne İşe Yarar?

  • Organları ve kasları korur,
  • Doğru duruşu korumamızı sağlar,
  • Organlarımızı yerinde tutar,
  • Kasların yırtılmasını önler,
  • Tendonları kemiğe bağlar,
  • Kaslara zorla kasılmaları için gerekli mekanik stabiliteyi verir,
  • Tüm vücudu birbirine bağlar.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1880″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”1878″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Fasya Tipleri Nelerdir?

Vücudumuzdaki fasyalar yüzeyel (süperfisiyal), derin ve visseral olmak üzere üç tiptir.

  1. Yüzeyel fasya cildimizin hemen altında yer alan ağsı bağ dokusudur.
  2. Derin fasya kas, kemik, sinir ve kan damarlarını sarar, daha kalın ve dayanıklıdır.
  3. Visseral fasya ise karaciğer, kalp gibi iç organları sarar.

Fasyanın bazı nedenlerle hasar görmesi kaslarda yapışıklıklara, düğümlenmelere, eklem hareketinin kısıtlanmasına yol acar. Aynı fasyal doku iç organların arasında da vardır ve destek görevindedir. İç organlardaki kısıtlılık ise dolaşımın bozulması, idrar ve mesane problemleri, karaciğer disfonksiyonu , diyafram ve pelvik taban arasındaki dengenin bozulmasına vs yol açabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Yumusak doku ve fasyayı hedef alan teknikler fasyayı şekillendiriyor ve bozulmuş dokusunu düzenliyor.

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için fasyanın esnek yapısının korunması çok önemlidir.

Sağlıklı Bir Fasyal Doku İçin;

  • Her gün yeterli su için ve susuz kalmamaya dikkat edin,
  • Günde 10 dakika esneme egzersizleri ve germe yaparak vücudu esnek tutun,
  • Egzersiz yaparak kaslara gerekli stresi yükleyin,
  • Doğru beslenmeyle kollajen alın,
  • Yogayı deneyin.

Fasyal terapi yöntemi, fasyanın esnek yapısını koruma veya geri kazanma amacıyla uygulanan bir esneme terapisidir. Esneme hareketleriyle, belli bir akış çerçevesinde terapistler eşliğinde yapılan bu terapi yöntemi, kişiye oldukça olumlu sonuçlar sağlıyor.

Biz  Ankara Fizyoyaşam ailesi olarak merkezimizde  fasyal terapi uygulamaktayız.

Sizde sağlığınızı düşünüyor ve risk faktörleri içerisinde hayatınızı sürdürüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Bizi Instagram da takip etmeyi unutmayın.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment