Lenfödem Nedir?
Lenfödem , lenf sisteminin herhangi bir nedenle çalışmaması yada yetersiz çalışması vücudun dokularında şişmeye neden olan uzun süreli(kronik) bir durumdur. Sonuçta kollar, bacaklar veya organlar bu sıvının birikmesi ile şişer. Şişlik bir süre sonra kalıcı olmaya ve daha da artmaya başlar. Deri kalınlaşır, bacak ya da kol daha da şişerek uzuvların işlevi bozulur ve yaşam kalitesi düşer.
Lenfödem Kaça Ayrılır?
- Primer Lenfödem:Lenfatik sistemin gelişimini etkileyen hatalı genlerden dolayı oluşur. Herhangi bir yaşta gelişebilir, ancak genellikle bebeklik, ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde başlar.
- Sekonder Lenfödem:Lenfatik sistemde hasar veya lenfatik sistemde sıvı akışının drenajı ile ilgili problemlerin neden olduğu durumlarda görülür. Enfeksiyon, yaralanma, kanser tedavisi, ekstremitenin iltihabı sonucu olabilir.
Lenfödem Nasıl Oluşur?
- Kanser nedeniyle lenf bezlerinin çıkartıldığı hastalar önemli bir lenf ödemli gruptur. Özellikle meme, melanom, jinekolojik, prostat, idrar kesesi, testis, kolon kanserli hastalarda lenf kanallarının toplandığı koltuk altı ve kasık lenf nodlarının çıkartılması sonrası lenfödem gelişebilmektedir. Bu tür cerrahi işlemler sonrası radyoterapi uygulanması lenfödem gelişme riskini önemli ölçüde arttırır.
- Doğuştan lenf sisteminde eksiklik sonucu görülebilir.
- Başka bir sebebi ise bir enfeksiyonun yol açtığı lenf damarı iltihabı sonucu oluşan fil hastalığıdır ve genellikle bacakta görülür.
Lenfödem Belirtileri Nelerdir?
- Başlıca semptom vücudun herhangi bir yerinde oluşan şişliktir. Şişlik oluşan bölgede kıyafetin zor sığması ve takıların sıkmaya başlaması,
- Kol veya bacakta ağır, dolgun ve gergin bir his,
- Bastırmayla beraber iz bırakan şişlik,
- Güçsüzlük veya esnekliğin azalması,
- Rahatsızlık veya ağrı,
- Cildin gergin ve sert olması,
- Tekrarlanan cilt enfeksiyonları
Lenfödem Nasıl Teşhis Edilir?
Erken evrede etkilenen alanda şişlik ve çap artışı en önemli dikkat çekici belirtilerdir. Kullanılan takı, aksesuarlar, giysi ve ayakkabının sıkması söz konusu olur. Kol yada bacak diğeri taraf ile karşılaştırıldığında çap farklılığı, dokuda kıvam değişikliği saptanır. Doktor semptomlarınızdan ve tıbbi geçmişinizden ve vücudunuzun etkilenen bölümü inceler tanıyı kesinleştirmek için doktor şu tetkiklerden bir yada birkaçını ister.
Biz Ankara Fizyoyaşam ailesi olarak merkezimizde lenfödem hastalığına yönelik kişiye özel uygulamalar yapmaktayız.
Sizde sağlığınızı düşünüyor ve risk faktörleri içerisinde hayatınızı sürdürüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Bizi Instagram da takip etmeyi unutmayın.