Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir ?
Tenisçi dirseği el bileği ve parmak hareketlerini sağlayan kasların tendon bölgesinde yapışma noktası olan dirseğin dış yan bölümünde mikro yırtıklar oluşmasından kaynaklanan inflamasyondur.
Tıp dilinde hastalığın adı lateral epicondylitis olarak tanımlansa da bu hastalıktan muzdarip kişilerin sayısı tenis oynayan kişilerden bir hayli fazla.
Tenisçi Dirseğinin Belirtileri Nelerdir?
- Yumruğunuzu sıkarken,
- Tokalaşırken ve kapı açarken,
- Kalem gibi küçük nesneleri tutarken,
- Kapı kolunu çevirirken veya bir kavanoz kapağını açarken,
- Kolunuzu tamamen uzatmakta zorlandığınız durumlar bu rahatsızlığın en büyük belirtileridir.
Tenisçi Dirseği Neden Olur?
Genellikle kasların ve ön kol tendonlarının yorucu ve aşırı kullanımına bağlı, dirsek eklemi çevresinde ki tendonlarda meydana gelen mikro yırtık ve inflamasyonla seyreder.
Dirsek ağrınız yorucu veya tekrarlayan bir aktiviteden kaynaklanıyorsa, semptomlarınız düzelene kadar aktivitelerden kaçınmalısınız.
Tenisçi Dirseğinin Tedavisi
Yapılan bir çalışmada 48 Tenisçi dirseği tanısı konmuş hastalar tedavi için 3 gruba ayrılmış ve farklı fizik tedavi teknikleri uygulanmış.
Birinci gruba ev programı olarak soğuk uygulama ve sinir kaydırma egzersizleri veriliyor.Bu egzersizlerin haftada 5 gün olacak şekilde toplam da 3 hafta yapılması isteniyor.
İkinci gruba ev programına ek olarak haftada 2 seans toplam da 5 seans olacak şekilde manuel terapi de uygulanıyor . (Manuel terapi:Derin friksiyon masajı + Eklem mobilizasyonu)
Üçüncü gruba ev programına ek olarak haftada 2 seans toplam da 3 hafta süresince 5 seans olacak şekilde eswt tedavisi uygulanıyor.
Tedavi öncesinde ve sonrasında yapılan değerlendirmelerin neticesinde manuel tedavi alan hastalar grubunda diğer gruplara nazaran tedavi sonrası ağrı seviyesinin daha düşük olduğu, kavrama kuvveti, eklem hareket açıklığının ve fonksiyonellik düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Tenisçi dirseği hastalarının tedavisinde uygulanan bu üç tedavi yönteminin erken dönemde etkili olduğu gösterilmiştir.
Sonuç olarak tenisçi dirseği hastalarında manuel tedavi uygulamasının sinir kaydırma egzersizleriyle birlikte uygulanmasının daha etkili olduğu sonucuna varılmış (Çakır Ş. 2019)
Biz Ankara Fizyoyaşam ailesi olarak merkezimizde tenisçi dirseğine özgü manuel uygulamalar yapmaktayız.
Sizde sağlığınızı düşünüyor ve risk faktörleri içerisinde hayatınızı sürdürüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz.
Bizi Instagram da takip etmeyi unutmayın.